Дојранско езеро

Според една стара легенда, една македонска девојка по име Дојрана носила вода од специјални извори што морале да бидат запечатени по употреба. Во истиот момент кога Дојрана ги полнеше бокалите, слушна дека нејзината сакана се врати од војската и заборави да ги запечати изворите. Езерото Дојран, како што вели легендата, е резултат на нејзината невнимателна еуфорија. Поради медитеранската клима на јужна Македонија и близината на бедниот Егеј, недалеку од југ, во областа Дојран вегетацијата почнува да цвета рана пролет и продолжува да го прави тоа до доцна есен. Иако езерото Дојран е длабоко само 10 метри (30 стапки), тоа е полна со живот. Големото количество на плевелите кои растат во езерото и големиот број на планктони на нејзината површина ги прават Дојранските води многу корисни за лекување на ревматизам, кожни болести и респираторни болести, толку многу туристи доаѓаат токму за ова. Она што се разликува за Дојранското езеро се рибарски бродови и колибите на рибарите што стојат на потпорници над површината на водата. Методот на риболов тука е оригинален и многу стар, изведен со помош на корморанти, галебите и други птици кои летаат над езерото, насочувајќи ја рибата во кошниците каде што се собрани во огромни количини. Самиот татко на историјата, Херодот, го забележал Дојранскиот рибен потенцијал уште во Б.Ц. Според него, езерото беше толку преполнето со риба, што ако се стави празна кошница во водата во текот на ноќта, ќе беше полна со утро. Денес, најпознатите типови риби се крапско-рендерен крап, пастрмка, костур, јагула и канџи-риба.

Дојранското Езеро е езеро со површина од 43,1 км² што се дели меѓу Република Македонија (27,3 км²) и Западна Македонија во рамките на грчка Македонија, Грција (15,8 км²). На запад е градот Нов Дојран, на исток селото Муриес, на север на планината Беласица и на југ грчкиот град Дојрани. Езерото има заоблена форма, максимална длабочина од 10 м и должина од север до југ од 8,9 км и е најширока 7,1 км, што е трет по големина езеро делумно во Република Македонија по Охридското Езеро и Преспанското Езеро . Езерото беше на јужната линија на македонскиот фронт за време на Првата светска војна, а нејзиниот јужен брег стана местото на битката кај Дојран меѓу сојузничките грчки и британски војници кои напаѓаа од југ, а бугарските војници заробени на исток од езерото. Споменик на битката и две гробишта за грчки и британски трупи стојат на еден рид неколку стотини метри јужно од езерото.