Охридско езеро

Posted

Охридското Езеро, кое е најголемо и најубаво од трите тектонски езера во Македонија, е долг околу 30 километри и е длабоко длабоко 288 метри. Нејзините зачудувачки чисти и чисти води, заедно со спокоен спокој на своите планински средини, ги привлекоа посетителите уште од праисторијата. Додека езерото е исполнето со вода од три реки, поголемиот дел […]

Преспанско езеро – Прекрасна глетка

Posted

Преспанското Езеро се наоѓа на надморска височина од 855 м. Заштитеното подрачје покрива 2080 Ха. Постојат околу 200 видови птици, од кои 104 се водни птици. Од овој број, 62 видови се запишани на Листата на заштитени видови според Бернската конвенција, додека тројца од нив се на Европската црвена листа на загрозени видови. Двете Преспански […]

Дојранско езеро

Posted

Според една стара легенда, една македонска девојка по име Дојрана носила вода од специјални извори што морале да бидат запечатени по употреба. Во истиот момент кога Дојрана ги полнеше бокалите, слушна дека нејзината сакана се врати од војската и заборави да ги запечати изворите. Езерото Дојран, како што вели легендата, е резултат на нејзината невнимателна […]

Мавровско езеро

Posted

Најголемото вештачко езеро во Македонија е дел од Националниот парк Маврово. Поради височината (над 1.000 метри или 3.000 стапки), ова планинско езеро понекогаш се замрзнува зима. Во изобилство со познатата пастрмка, Мавровското езеро исто така го прави одлично место за пливање и пловење во летните месеци. Дополнителна точка на интерес е полу-потопена црква во средината […]